اصول نورپردازی اتاق خواب | بررسی اشتباهات رایج

اصول نورپردازی اتاق خواب | بررسی اشتباهات رایج

اتاق خواب محل استراحت و آرامش است. یکی از ضروری ترین عناصر برای فضای اتاق خواب، نورپردازی آن است. وقتی صحبت از ایجاد فضایی راحت و آرامش بخش در اتاق خواب شما می شود، نور نقش مهمی ایفا می کند.

نور مناسب می تواند به خواب بهتر، بهبود خلق و خو و حتی افزایش بهره وری کمک کند. از سوی دیگر، نور ضعیف می تواند باعث خستگی چشم، سردرد و حتی کاهش کیفیت خواب شما شود.
در زمینه نورپردازی مدرن اتاق خواب گزینه های مختلفی وجود دارد و انتخاب بهترین آنها می تواند بسیار دشوار باشد.

در این مقاله به بررسی اصول نورپردازی موثر اتاق خواب، نحوه لایه بندی روشنایی اتاق خواب و اشتباهات رایجی که باید از آنها اجتناب شود خواهیم پرداخت.

برخی اشتباهات رایج در نورپردازی اتاق خواب

  • نادیده گرفتن نور طبیعی

نادیده گرفتن اهمیت نور طبیعی می تواند منجر به عدم ارتباط با فضای باز شود. نور طبیعی باید هر روز وارد اتاق خواب شود تا به تقویت خلق و خو و افزایش سطح سروتونین کمک کند. اگر ترجیح می‌دهید در تاریکی کامل با پرده‌های ضخیم تاریک بخوابید، مطمئن شوید که باز کردن پرده‌ها اولین کاری است که پس از بیدار شدن از خواب انجام می‌دهید می‌تواند به شما کمک کند تا با ذهنیت مثبت‌تری برای روز آینده آماده شوید.

نور طبیعی در اتاق خواب

  • عدم نورپردازی لایه ای

بزرگترین اشتباه نورپردازی اتاق خواب تکیه بر یک لامپ آویز بالای تخت است. در عوض، به لایه بندی فکر کنید، اما لایه بندی که علاوه بر ظاهر زیبا کاربردی نیز باشد.

اتاق خواب به عنوان یک فضای چند منظوره عمل می کند، بنابراین نورپردازی باید همه کاره و سازگار با زمان های مختلف روز و نیازهای مختلف باشد. هنگام در نظر گرفتن نور اتاق خواب، همه چیز از آباژور گرفته تا محل قرارگیری نور باید در نظر گرفته شود تا از راحتی و کاربردی بودن اطمینان حاصل شود. همانطور که گفته شد نورپردازی لایه ای به معنای داشتن انواع مختلف نور در سطوح مختلف در اتاق است.

  • استفاده از دمای رنگ اشتباه

انتخاب دمای رنگ اشتباه برای چراغ های اتاق خواب شما می تواند بر روحیه اتاق تأثیر بگذارد. نور سفید و ابی ممکن است برای یک محیط آرام خیلی خشن باشد. در عوض، رنگ‌های گرم‌تری مانند سفید ملایم یا سفید گرم را انتخاب کنید تا فضایی دنج و جذاب ایجاد کنید.

لایه بندی نورپردازی در اتاق خواب

دانستن نحوه لایه بندی نورپردازی، کلید ایجاد بهترین نور در اتاق خواب است. این به معنای یافتن تعادل مناسب بین نور عمومیه محیط، و قسمت های خاص در اتاق خواب است. با ایجاد این تعادل، شما میتوانید برای هر حال و هوا و هر فعالیتی نور مناسب داشته باشید.

نورپردازی عمومی

با نورپردازی محیطی یا عمومی شروع کنید. نور عمومی شامل نور طبیعی از طریق پنجره‌ها و نورگیرهای بزرگ یا نور مصنوعی می‌شود. هر چیزی که نور مناسبی را فراهم می‌کند که کارهای عمومی مانند تمیز کردن، تا کردن لباس‌ها یا مرتب کردن تخت را ممکن می‌سازد.

از نظر روشنایی مصنوعی، نور محیط به بهترین وجه با وسایل سقفی (مانند لوسترها، چراغ های آویز و غیره) به دست می آید. هر دو نوع نورپردازی برای فعالیت هایی که نیازی به نور روشن و متمرکز ندارند، نور کافی را ارائه می دهند.

نور محیطی به عنوان پایه ای برای روشنایی کلی اتاق خواب شما عمل می کند. لامپ های سقفی یا چراغ های دیواری که به صورت استراتژیک قرار داده شده اند، درخشندگی ملایمی ایجاد می کنند و محیطی با نور مناسب را برای فعالیت های مختلف تضمین می کنند.

نورپردازی محیطی یا عمومی در اتاق خواب

روشنایی در محل های خاص

اگر فعالیت هایی انجام میدهید که به تمرکز بیشتری نیاز دارند، مانند مطالعه، کار، یا آرایش کردن، پس در نظر بگیرید که بجز نورپردازی عمومی از چراغ های دیگر برای لایه بندی استفاده کنید.

این نوع نورپردازی بر روی مناطق خاصی تمرکز می کند که در آن فعالیت هایی مانند خواندن یا لباس پوشیدن انجام می شود. چراغ‌های رومیزی کنار تخت، دیوارکوب‌های قابل تنظیم یا چراغ‌های آویز را می‌توان برای ایجاد نورپردازی هدفمند بدون تحت تأثیر قرار دادن کل فضا استفاده کرد.

روشنایی در محل های خاص

نورپردازی تاکیدی

نورپردازی تاکیدی حسی از درام را می‌افزاید و ویژگی‌های خاصی مانند آثار هنری یا عناصر معماری را برجسته می‌کند. از چراغ های خطی، نورافکن ها یا نورهای توکار استفاده کنید تا توجه را به عناصر اصلی طراحی در اتاق خواب خود جلب کنید.

نورپردازی تاکیدی معمولاً به منظور جلب توجه و برجسته کردن ویژگی‌هایی مانند آثار هنری در یک فضای معین است. برای اتاق خواب، نورپردازی تاکیدی به خودی خود می تواند به عنوان یک نسخه کم رنگ از نورپردازی محیط عمل کند، درخشندگی دلپذیری را ببخشد و فضایی دنج ایجاد کند.

استفاده از چراغ خطی نیز روشی بسیار مدرن برای تامین نور غیرمستقیم است و حتی می توانند به لبه پایینی تخت شما متصل شوند.

نورپردازی تاکیدی

یک اتاق خواب باید چه نوع نورپردازی داشته باشد؟

اتاق خواب باید ترکیبی از انواع نورپردازی داشته باشد تا فضا را کاربردی و جذاب نگه دارد. این به معنای نورپردازی کنار تخت، چراغ مطالعه، چراغ های آرایش یا آینه، چراغ های داخل کمد، چراغ های سقفی و احتمالاً چراغ های دیواری نیز می باشد. هر نوع نور باید بتواند به طور مستقل کنترل شود و هر کدام ممکن است در زمان های مختلف روز یا شب برای ایجاد یک فضای جوی روشن یا کم نور استفاده شوند.

انتخاب رنگ روشنایی اتاق خواب

رنگ نورپردازی اتاق خواب شما می تواند به طور قابل توجهی بر روحیه و فضای اتاق تأثیر بگذارد. و به طور کلی، فعالیت های یک اتاق تعیین می کند که کدام رنگ از چراغ مورد نیاز است. در ادامه چند نکته که به شما در انتخاب رنگ نور مناسب اتاق خواب کمک می کند را بررسی میکنیم.

نورهایی با رنگ‌های سفید و آبی هوشیاری را افزایش می‌دهند، نورپردازی با چنین رنگ‌هایی برای نورپردازی تاکیدی و محل های خاص برای پشتیبانی از فعالیت‌هایی که نیاز به تمرکز دارند استفاده می‌شود.

از آنجایی که نورهای آبی و سفید هوشیاری را افزایش می‌دهند و متعاقباً تولید ملاتونین (هورمون‌هایی که باعث خواب می‌شوند) را سرکوب می‌کنند، به عنوان منبع نور عمومی اصلا گزینه مناسبی نیست و اگر می‌خواهید پس از یک روز طولانی در اتاق خواب خود استراحت کنید، ایده‌آل نیستند.

از سوی دیگر، چراغ هایی که رنگ‌های گرم‌تر را پخش می‌کند (مانند زرد و قرمز) در تولید ملاتونین اختلال ایجاد نمی‌کند. بنابراین، نورهای گرم‌تر برای فعالیت‌های اتاق خواب مانند مطالعه، تماشای تلویزیون یا صرفاً استراحت، بهتر هستند.

نورپردازی اتاق خواب با چراغ های خطی

در کنار انتخاب رنگ نور مناسب برای اتاق خواب، نوع لامپ هم در نورپردازی این قسمت از منزل اهمیت دارد؛ زیرا نوع لامپ به نوعی تعیین کننده زاویه تابش نور و شدت آن است. امروزه توصیه می‌شود که از انواع محصولات روشنایی ال ای دی در اتاق خواب استفاده کنید؛ زیرا این محصولات کمترین نور مضر را داشته و در عین حال با تابش ملایم نور، آرامش را برایتان به ارمغان می‌آورند.

یکی از مزایای استفاده از چراغ های ال ای دی در اتاق خواب، تطبیق پذیری آنهاست. می‌توانید از آن‌ها به‌عنوان نورپردازی تأکیدی برای برجسته کردن برخی ویژگی‌های اتاق خود یا به‌عنوان نورپردازی برای فعالیت‌هایی مانند مطالعه یا کار استفاده کنید.

چراغ‌های ال‌ای‌دی به دلیل کارایی انرژی و طول عمر بالا، انتخابی محبوب برای نورپردازی اتاق خواب هستند. آنها همچنین گرمای بسیار کمی تولید می کنند که آنها را به گزینه ای مطمئن و خنک برای نورپردازی اتاق خواب تبدیل می کند. این نوع از چراغ ها در اشکال، اندازه ها و رنگ های مختلف وجود دارند و به شما این امکان را می دهند که نور مناسبی را برای اتاق خواب خود انتخاب کنید.

نورپردازی اتاق خواب با چراغ های خطی

درپایان

اتاق خواب‌ها این روزها به مکان‌های چندمنظوره‌ای تبدیل شده‌اند. علاوه بر خواب، در آنها کار، مطالعه و حتی گذراندن وقت خانوادگی نیز انجام می‌شود. در چنین شرایطی، نور می‌تواند نقش مهمی در ایجاد فضایی متناسب با هر فعالیت ایفا کند.

همانطور که پیش تر پرداختیم کلید کار، ایجاد انعطاف‌پذیری و کنترل سطوح نور است. به این ترتیب، اگر کسی می‌خواهد بخوابد و کسی می‌خواهد کار کند، هر دو می‌توانند به راحتی فعالیت خود را انجام دهند. و بدین ترتیب می توانید فضایی داشته یاشید که نه تنها نیازهای عملکردی شما را برآورده می کند، بلکه ترجیحات زیبایی شناختی شما را نیز برآورده می کند.

5/5 - (1 امتیاز)